Bericht

Kunstroute Moerwijk brengt het Kunstmuseum naar de mensen toe

Geplaatst op 15 mei 2021, 12:17 uur

Altijd al werken van grote Nederlandse kunstenaars willen zien zoals Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan? In Moerwijk is het mogelijk! Het Kunstmuseum, GGD Haaglanden en Mooi Welzijn hebben van 29 april tot en met 31 mei in Moerwijk een kunstroute uitgestippeld om de bewoners aan het denken te zetten en een activiteit voor de kinderen te creëren.  
 
Wie mee wil doen aan de kunstroute kan een route/opdrachtenboekje ophalen bij een van de drie aangewezen locaties in Moerwijk: Mooi welzijn - Aagje Dekenlaan 51, het buurthuis - Heeswijkplein 10 of bij Made in Moerwijk - Westhovenplein 46. Je krijgt naast het boekje twee gratis vrijkaartjes voor het kunstmuseum en een poster van een van de werken uit de collectie. De route is vervolgens makkelijk te volgen door gespoten klavertjes op de stoep die de weg wijzen. Tijdens de route kom je langs de posters van de kunstwerken en kan je de activiteiten uit het opdrachtenboekje uitvoeren. Zo zijn er beweegopdrachten zoals: lopen als een dinosaurus, jumping jacks en het nadoen van een ooievaar, maar ook kunstopdrachten zoals: zoek de verschillen met een kunstwerk, teken een nieuwe jurk voor de vrouw op het schilderij en teken je eigen Victory Boogie Woogie.   
 
Neo de Bono zet zich in voor Moerwijk en is betrokken bij het project van de kunstroute. Volgens hem is het een goed initiatief. “Kunst is bedoeld om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Het brengt je in aanraking met nieuwe dingen en kan een ander perspectief bieden op je leven of het leven in het algemeen. Daarnaast geeft de kunstroute de mensen en kinderen die de hele dag thuis zitten weer iets om naar buiten te gaan.” 
 
Dit lijkt ook te gebeuren. “De reacties zijn hartstikke leuk, sommige mensen waren eerst wat sceptisch, ‘dit wordt toch helemaal niets’, maar je ziet de kinderen allemaal gelijk aan de slag gaan en dan zijn de ouders al snel overtuigt”, aldus De Bono. Door de klavertjes, die de kinderen voor een van de opdrachten moeten tellen, is de route een soort speurtocht. Ook voor de ouders voegt de route wat toe. “Zeker in een wijk als Moerwijk is het niet zo gebruikelijk om in aanraking te komen met kunst. Het zorgt daardoor voor andere gesprekken, niet alleen maar ‘ik heb niet te eten’ of ‘ik zit in de schulden’ zoals vaker. Er hangt bijvoorbeeld ook een foto van Victory Boogie Woogie, dat werk heeft 80 miljoen gekost, mensen gaan hierdoor nadenken over wat iets zoveel waard maakt en daar kunnen ze ook weer van leren.”  
 
Het kunstmuseum organiseert jaarlijks dit soort activiteiten om kunst naar de mensen te brengen. Dit gebeurt meestal door activiteiten voor de bewoners in het Kunstmuseum. Nu de mensen door corona niet naar het museum kunnen hebben ze besloten ‘naar de mensen toe’ heel letterlijk te nemen. Zoals eerder genoemd leidt de kunstroute dwars door Moerwijk. Het lijkt erop dat de musea binnenkort wel weer open mogen, maar dit maakt voor de kunstroute niet uit volgens De Bono. “Zo kunnen de mensen de werken gelijk in het echt gaan bekijken.” 

Illustration
Victory Boogie Woogie is een van de kunstwerken die je tegen komt bij de kunstroute in Moerwijk en de klavertjes wijzen de weg | Beeld: Jeanneau van Beurden
Deel dit: