Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Project

Geen voedselbank maar voedselbos in Moerwijk

Geplaatst op 7 juni 2021, 14:31 uur

Hoe mooi zou het zijn om zelf je voedsel weer te plukken in Moerwijk. Moerwijk is een wijk bij uitstek  om van het openbaar groen en de binnentuinen een groot voedselbos te maken. 

Dit geeft een meerwaarde aan de biodiversiteit, de leefbaarheid, de sociale cohesie en klimaat adaptie.Maar vooral geeft dat voor de bewoners toegang tot gezond voedsel, kennis van waar het voedsel vandaan komt. Ontspanning en gezondheid gaan hier hand in hand.

Onderweg een appeltje voor de dorst plukken, en mandje bramen, en zakje hazelnoten. Zo maak je een wijk gezond en leefbaar. 

Het composteren van GFT  met wormen hotels (bakken) is hier een onderdeel van. Dan gaat het mes aan twee kanten snijden. Dat bespaart en hoop energie en is zo gezond voor de bodem en voor ons dus.

De zon heeft bijna geen filtering van onze ozonlaag en dat is goed te merken, hij is bijna onverbidelijk als hij schijnt. Voor deze klimaat adaptie hebben veel en veel meer bomen nodig, een groot bos. zodat met een gerust hart weer buiten kunnen zijn en wat schaduw en tegelijkertijd eten kunnen vinden 

Dit hele project is ook onderdeel van de Talentenbank in moerwijk. Er komt een  opleiding tot composteermeester en ecolologische hovernier, om het openbaar groen en de binnentuinen hier in moerwijk zelf onder beheer te gaan nemen op een gezonde  ecologische duurzame manier.  zodat de bio diversiteit weer terug kan komen die zo nodig is op de wereld in een wijk waar zoveel diversiteit kwa inwoners zijn. We kunnen we letterlijk en figuurlijk zien hoe de natuur dit zo goed doet. een prachtig voorbeeld van een kracht/pracht wijk 

Toelichting

De eerste bomen liggen er al. Deze zijn boomstammen zijn vanuit de straat die daar door de gemeente zijn neergelegt. deze bomen moesten weg omdat ze onveilig waren omdat ze niet gezond genoeg waren. Dit gaat een pracht voorbeeld worden hoe in de natuur uit afbraak weer  nieuw leven ontstaat. Schimmeltjes en torretjes en wormpjes en andere organismes die er voor zorgen dat de stammen in jaren tijd weer in de kringloop opgenomen wordt en weer voedsel wordt voor de diertjes, die vervolgens weer voedsel maken voor de planten en de bomen.

 

We starten bij het ronde perkje voor de Markus kerk op de Jan Luijkenlaan. Samen met een aantal bewoners wordt er gekeken hoe deze voor de hele buurt op een vielige groene duurzame en circulaire manier ingericht wordt.  

 

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat Gezondheid, klimaat adaptie, voedsel,
Andere manier van openbaar groen onderhoud, sociale cohesie. Samen.
Biodiversiteit.
Illustration
 
Documenten

Deel dit: